De ce este Vinerea Mare atât de ”mare” defapt?

Vinerea Mare numită și Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră este zi de doliu pentru creștini. Aceasta cade în ziua de vineri, înainte de prima duminică după prima lună plină, după echinocțiul de primăvară și comemorează răstignirea Domnului care a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc. Este un eveniment important în toate bisericile creștine și este considerat de mulți credincioși o temelie a religiei. 

Ce fac oamenii în această zi de Vineri?

Credincioșii țin post negru pentru a le fie iertate păcatele. Cei ce țin post trebuie să știe că nu este bine să mănânce urzici sau oțet pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante usturătoare iar buzele i-au fost șterse cu oțet.

Odinioară, înainte de răsăritul soarelui, oamenii mergeau desculți prin rouă și se scăldau în ape curgătoare, crezând că atât de limpezi și sănătoși vor fi pe tot parcursul anului. Dacă ploua se anunța un an roditor. Copiii adunau Floarea Paștelui pe care o duceau apoi buchete la biserică și treceau pe sub masă. 

În această zi bărbații sacrificau mielul simbolizand trecerea de la viață la moarte(pentru creștini, Hristos devine Mielul care se jertfește pentru mântuirea neamului omenesc). Gospodinele nu coceau cozonaci și pâine, de frică să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Nu umpleau borș ca nu cumva să se scalde în el Necuratul. Nu țeseau, nu coseau pentru că era rău de orbire. În schimb terminau ultimele retușuri prin casă și  găteau mielul pentru masa de Paști ca să iasă mâncarea gustoasă și arătoasă. Printre preparatele tradiționale se număra drobul, friptura și ciorba de miel. Ouăle roșii, simbol al sângelui vărsat de Iisus pentru Mântuire erau înroșite doar în Joia Mare sau sâmbăta, înainte de ziua Învierii Domnului.

Seara, gospodinele pregăteau coșul, în care puneau de regulă, o lumânare, ouă roșii, pască și cozonac. pe care urma să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere. Înainte de miezul nopții, se pornește către biserică, unde credincioșii primesc lumină, semn al Învierii Domnului. După slujbă, oamenii merg la cimitir și aprind și acolo lumânări, pentru a vesti și celor de dincolo Învierea Mântuitorului.

Help me to grow up!