Ghicitul în bobi

2562902_300x300Când vine vorba de viitor, omul, în génere, are punctul lui de interes. O nouă, dar totodată veche, metodă de a ne decripta viitorul este ”datul în bobi”. Spun nouă pentru că, personal, abia am început să o practic. Pare o muncă istovitoare, dar nu e nici pe departe așa de dificil. Menționez că am încercat în primă fază boabele de orez. Nu este o greșeală, sunt doar greu de manevrat.

Pentru început avem nevoie de o foaie albă, un pix și 41 de bobi.

Pătratul Magic

Pentru început, desenăm pe foaia albă, un pătrat de mărime medie, îl împărțim exact ca la x și 0, și îl numerotăm idem exemplului dat. De acesta vă veți folosi doar la început. Când o să deprindeți meșteșugul, nu veți mai avea nevoie de el.

Untitled-3

Voi explica mai târziu cum se împart bobii. Acum e necesar să știți cum se descântă aceștia.

“Patruzeci și unul de bobi numărați,
Patruzeci și unul de frați,
Să alergați,
Să cautați,
Pe unde știți
Și să-mi ghiciți,
Așa cum a știut plugarul să vă semene
Și voi ați știut să încolțiți,
Să creșteți și să vă-nmulțiți,
Așa să-mi arătați
Voi patruzeci și unul de bobi descântați,
Totul drept și adevărat
Cum Dumnezeu v-a binecuvântat,
De drum, de gând, de bucurie,
De vești bune ce-o să fie,
De bine să iasă, bobi sositori și bucurie-n prag,
Iar de nu, să vă risipiți câte unul și doi, să nu se aleagă nimic din voi.”
Și încheiem prin a face cruce de 3 ori,  deasupra lor, spunând : ”În numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh, Amin!”.

Împărțirea bobilor

Așezăm grăunțele pe masă și le despărțim la voia întâmplării, cu mâna dreaptă, în 3 grămezi. Să presupunem că acestea s-au împărțit așa:

Untitled-1

 

I. 14 bobi                  II. 8 bobi                III. 19 bobi

Următorul pas va fi operațiunea numită ”mulgere”.

Ea începe din grămada din mijloc, a doua. Vom culege din ea 4 câte 4, până vor rămâne 4 sau mai puțini bobi. În exemplul dat vor rămâne 4. Aceștia vor fi așezați în pătratul magic, în căsuța cu numărul 1. Din grămada din dreapta, a treia, vom lua 4 câte 4 bobi, care vor rămâne 3 și îi vom așeza în căsuța cu numărul 2. Ultima grămadă mulsă va fi cea din stânga. De aici ne vor rămâne 2 bobi și îi vom așeza în căsuța cu numărul 3.

Pătratul nostru magic va arăta astfel:

Untitled-2

 

Suma bobilor din prima mulgere trebuie să fie 5 sau 9. Dacă nu coincide acestor numere, oracolul este nul și va trebui refăcut; bobii se amestecă din nou iar operația se repetă. Dacă nu se reușește după 3 încercări, va trebui să amâni pentru altă zi.

Luăm apoi cei 32 de bobi rămași și vom efectua aceeași operațiune până vom umple toate cifrele pătratului.

Interpretarea Pătratului Magic

După ce am deprins aranjarea bobilor, ne rămâne decât să descifrăm oracolul obținut. Avem de respectat 4 reguli.

REGULA 1
Oracolul răspunde la o singură întrebare. Prin urmare, consultantul va trebui să formuleze dinainte o singură întrebare. De pilda, “Va avea loc căsătoria dintre…?” va fi intrebarea aleasa aici ca exemplu.
Când, din motive de discreție, nu precizează întrebarea, ghicitorul dă răspunsurile referindu-se la gândul, inima, afacerea consultantului si  se concentrează asupra acestora.

REGULA 2 (referitoare la careurile 2,1,3)
Ghicitorul poate da un răspuns prompt, încă de la prima mulgere. Câteva preziceri importante:

– un bob la mijloc (pătratul 1) arată inima consultantului, interesul pentru problema care l-a adus la ghicitor. Se tălmacește după cum sunt bobii din dreapta sau din stânga (careul 3 sau 2).
– doi bobi la mijloc arată îndoială, vorbe, zăbavă. Dacă în careurile 2 și 3 cad doi bobi, este prevestire rea; dorința consultantului are multe obstacole în drum.
– un total de 5 bobi în careurile 2,1,3 arată că dorința consultantului are prea puține sorți de izbândă.
– cand cad câte 4 bobi în fiecare din careurile 2,1,3, formând un total de 12 bobi , atunci se spune că “bobii s-au închis”: daca gândul consultantului nu se îndeplinește imediat, nu se va mai îndeplini niciodată.
Totuși răspunsul definitiv este dat în bobii din careurile 7 și 9.
– când totalul bobilor din careurile 2,1,3 este de 9 bobi, înseamnă că dorința consultantului se va împlini fără întârziere.
În cazul întrebării noastre, căsătoria proiectată are sorți de izbândă, deși cei doi bobi din dreapta arată vorbe și zăbavă.
– oricare alt număr de bobi, în afară de 5 și 9, în primele trei pătrate strică oracolul chiar de la prima mulgere iar bobii trebuie împărțiți din nou.
– trei încercări consecutive care nu dau 5 sau 9, pe primele 3 careuri, înseamnă amânarea consultării.

REGULA 3 (referitoare la careul 4)

Un alt indiciu hotărâtor în această artă a ghicitului este constituit de bobii din careul 4 al oracolului. Acest pătrat se referă la voința celui care consultă. Semnificația bobilor căzuți în acest careu este urmatoarea:
– un bob, când oracolul este consultat pentru sănătate, înseamnă boală, în problemele de dragoste, înseamna “inimă gânditoare”. În domeniul afacerilor (sau în așteptarea unei persoane ori a unui rezultat), un bob înseamnă îndeplinire grabnică.
– doi bobi: îndoială mare, nesiguranță, problema la care se gândește consultantul nu are temei. Renunțarea este singura soluție.
– trei bob: reușită, bucurie mare, mai ales atunci când tot trei bobi se găsesc și în careurile 5 și 6.
– patru bobi: vorbe, piedici. Într-o consultare legată de străinătate, semn nefast: boală grea, chiar moarte.

REGULA 4 (referitoare la careurile 7 și 9)
– trei sau 4 bobi în careul 7 și un bob în careul 9 formează ceea ce se numește “bob sositor” și “troița în prag”, care, după cum spun babele, prevestesc sosirea cuiva sau reușită sigură în dorința consultantului.
– doi bobi în careul 7 arată îndoiala, reușita nesigură și, în cazul consultărilor de sănătate, boală.

Help me to grow up!