Spune-mi ce culoare te reprezintă și îți voi arăta personalitatea

Suntem înconjurați de o simfonie de culori împletite armonios. Împărțim vibrații de nuanțe diferite. Fiecare culoare are o semnificație ce ne ajută să ne descoperim latura emoțională și spirituală.  Personal îmi plac florile de cireș roz pentru că îmi transmit o stare de calm. Tu ce culoare preferi?

lake-140228_960_720

Roșu

Culoarea roșie inspiră sexualitate, putere, energie. Este o culoare intensă ce simbolizeaza iubirea, focul, vitalitatea, voința, onoarea și puterea de influență. Roșul energizează, stimulează și crește presiunea sangvină. Acesta ar trebui folosit nu ca o culoare principală ci doar pentru a sublinia altă nuanță. În exces tinde către agresivitate, dacă este prea puțin poate semnifica teamă. Are efectul de a activa persoana să ia decizii mai rapid și de a crește speranțele. Accesoriile roșii, îmbracămintea sau alte obiecte pe care le avem în vizor zilnic, ajută la depășirea sentimentelor de vinovăție si a temerilor legate de începerea noilor proiecte. Se spune că atunci când ai ceva deosebit de făcut este bine să porți roșu. Energia acestei culori este benefică deoarece reduce nevoia de a opune rezistență la schimbare.  Încăperile în care predomină roșul induc stări de nervozitate; printre acestea regăsindu-se barurile și cazionurile. Restaurantele îl folosesc adesea pentru a-și atrage clienții și a le stimula apetitul. Pentru a reduce surplusul de roșu și a stabiliza efectele, este bine să folosim vibrațiile culorii complementare, verde.

Maro

Această culoare inspiră o legătură de mijloc. Dependentă și sofisticată, este culoarea neutră a pământului și a pădurii(lemnului). Transmite autoritate, maturitate, sinceritate.  Poate indica uneori un dezechilibru sau lipsa energiei. În general, maroul suprimă emoțiile. creând un refugiu sigur contra stresului din exterior. Este o culoare de structura dar nu incurajează perfecționismul, ci mai degrabă ordinea și organizarea. Predominantă în natură împreună cu verdele, comunică stabilitate și confort în timp ce verdele o susține prin echilibru și tinerețe. Sensul psihologic al culorii poate varia ușor în funcție de nuanță. Nuanțele mai deschise reflectă un caracter muncitor și spirit de or ganizare. Nuanțele mai închise oferă siguranță și sporesc capacitatea noastră de adaptare la stimulii exteriori; induc sentimente de satisfacție ajutând la creearea unei atmosfere neutre, primitoare și confortabile.

Portocaliu 

Radiază căldură și fericire. Combină voioșia galbenului cu stimularea și energia fizică a roșului. Poate oferi forță emoțională în vremuri dificile. Este o culoare care reflectă deschiderea către dimensiunile subtile ale manifestarii umane. Rezonează cu dorința de a aduce visele la forma reală. Are un efect stimulator emotiv transmițând stări melancolice. În funcție de nuanță poate indica dezechilibru emoțional, agitație, îngrijorare, vanitate. Cu entuziasmul său debordant, portocaliul se referă la aventură și asumarea de riscuri, inspirând încredere fizică, concurență și independență. Cei inspirați de această culoare sunt mereu pe fugă. În ceea ce privește semnificația culorilor, portocaliu este extravertit si fără inhibitii, încurajând adesea exhibiționismul. Acesta se referă la comunicare socială, mediul cu oamenii.  O culoare caldă și primitoare, este un stimulator  atât fizic cât și mental astfel încât îi face pe oameni să gândească și să vorbească! Stimulează apetitul, ceea ce poate fi o alegere proastă pentru bucătăria personală, mai ales dacă urmați diete. Cea mai mare nevoie a persoanelor iubitoare de portocaliu este aceea de a socializa, de a fi înconjurati de oameni și de a fi acceptați și respectați ca parte din grup.

Galben

În psihologia culorilor, galbenul este culoarea intelectului, a minții strălucite. Aceasta rezonează cu partea stângă sau logică a creierului, stimulează resursele mentale creând agilitate mentală și percepție. Fiind cea mai deschisă nuanță a spectrului, luminează oferind speranță, fericire, bună dispoziție și distracție. Este cea mai bună culoare pentru a crea entuziasm pentru viață și poate trezi o mai mare încredere și optimism. Inspiră idei noi, ajutându-ne să găsim mai multe căi de luptă. Este tipologia gânditorului practic, nu visatorului. Are tendința de a te face să gândești mult mai profund și îți dezvoltă spiritul analitic.Este o culoare care depinde de ea însăși, non-emoțională, venind de la creier mai degrabă decât din inimă. În sensul culorilor, galben, este un bun comunicator și îi place să vorbească. Este culoarea network-erilor și jurnaliștilor, a omul de știință care analizează în mod constant, se uită la ambele părți, înainte de a lua o decizie; metodic și decisiv. Poate determina și spiritul vesel al animatorului, al clovnului. Galbenul redă claritatea în gândire, ajută la menținerea în ordine a ideilor și întărește puterea de concentrare. Este cel mai potrivit de a fi purtat atunci cănd avem de trecut un examen. Dacă treci printr-o perioadă versatilă a vieții tale, e bine să eviți această nuanță deoarece produce stări de anxietate. Vibrațiile galbenului sunt prea rapide și pot fi deseori stânjenitoare. Oamenii în vârstă nu răspund bine la cantități mari de galben, deoarece vibrează prea repede pentru ei. Pentru a restabilii energiile, introdu în viața ta puțin verde sau portocaliu deschis.

Verde

Verdele este culoarea speranței și a echilibrului reflectând evoluția, simpatia și calmul. Creează balanța perfectă între suflet și minte. Este o culoare pozitivă emoțional, oferindu-ne capacitatea de a iubi necondiționat – un pacificator trebuie să evite tendința de a deveni un martir. Este un balsam pentru suflet și corp iar cei ce au nevoie de acceptul unei persoane sau a unei situații în viața lor, au nevoie și de această culoare. Utilizarea ei aduce capacitatea de a fi mândru de unicitatea ta. Folosită des, ea oferă senzația de libertate și siguranța că poți depăși orice obstacol îți iese în cale. Pentru cei ce vor sa scape de percepțiile negative, această culoare îi pot ajuta. Caracterizează tipul defensiv, pasiv autonom, căruia  îi place să împartă dar caută, de asemenea, recunoașterea. Este prietenos și poate păstra secrete. Ca și parte negativă, poate fi materialist, suspicios, posesiv atât material cât și sentimental. Important de știut este faptul că poate fi culoarea perfectă pe care sa o porți la un interviu de angajare, acționând ca un talisman. Verdele simbolizează și noroc, meditație, echilibru și siguranță. Nuanțele de verde au semnificații diferite. Verdele închis reprezintă coservatorism, bogăție și masculinitate. Verdele smarald indică imortalitate. Verdele măslină este culoarea păcii. Verdele gălbui este o nuanță ce nu trebuie folosită în renovare sau advertising deoarece este cea mai puțin atrăgătoare pentru consumatori.

Albastru

Albastrul reflectă liniște, calm, devotament, integritate. Reprezintă apa și cerul în natură, ceea ce conferă oamenilor un plus de putere și siguranță.  Este o culoare care îndeamnă către pace și liniște, promovând atât relaxarea mentală cât și fizică. Din perspectivă psihologică, albastru, înseamnă responsabilitate și încredere. Înfățișează prietenul care îți este alături când ai nevoie. Îi place să construiască relații puternice, de încredere, și poate fi profund rănit atunci când este trădat în prietenie. Îi place să dăruiască mai mult decât să primească. Nu este adeptul schimbării, mai ales în ceea ce privește viața personală, făcându-l iubitor de familie.  Albastrul este nostalgic. Trăiește în amintiri, făcând deseori legături între prezent și experie nțele căpătate de-a lungul vieții. Alte aspecte negative: superstițios, conservator, egoist, manipulator, slab, distant, infidel. Ca și culoare, se referă la comunicarea verbală, unu-la-unu. Este preferată în business pentru că inspiră încredere, onestitate și fiabilitate, ceea ce ajută la creșterea loialității clienților. Zugrăvirea unui perete albastru poate reda liniștea în dormitor.

Violet

Această culoare se referă la viziune și spiritualitate. Ea stimulează imaginația și inspiră idealurile înalte. Este o culoare introspectivă, permițându-ne să intrăm în contact cu gândurile cele mai profunde. Violetul este rezultatul energiei roșului și spiritualității albastrului. Acesta este unirea corpului și a sufletului ce creează echilibru între energiile noastre spirituale și fizice. Culoarea violet se referă la tot ce este fantastic, magic. Reprezintă reprezintă viitorul, imaginația și visele, în timp ce spiritualitatea calmează emoțiile. Încurajează preocupările creative și caută inspirația și originalitatea prin eforturile sale creatoare. Culoarea violet este asociată în mod specific cu drepturi de autor și nobilimea, creând o impresie de lux, bogăție și extravaganță. În Antichitate și în Evul Mediu regii purtau pelerine dintr-un violet obținut din secreția corpului a două specii de melci marini extrem de costisitoare, fiind totodată un prețios simbol al stării sociale. Rar găsim violet în natură. Acesta poate fi sensibil la toate formele de poluare fie că este vorba de poluarea aerului, fonică, vizuală sau poluarea din lanțul nostru alimentar. Această sensibilitate face violetul să fie predispus la boli si alergii, și vulnerabil la mediul său de zi cu zi. Îi place să fie unic, individual și independent, nu unul din mulțime. Artiști, muzicieni, scriitori, poeți și psihologi sunt toți inspirați de violet, de magia și misterul său. Violet are putere, bogăție și calitate, care impune și cere respect. Este ambițios și sigur pe sine; are adevărate calități de lider. Excesul de violet poate promova sau agrava depresia, uneori. Este o culoare ce ar trebui utilizată extrem de atent și în cantități mici, de către cei care sunt vulnerabili la aceste stări depresive.

Roz

Roz este feminin și romantic, afectuos și intim, atent și grijuliu. Înlocuiește pasiunea arzătoare a roșului cu energie blândă. Definește iubirea necondiționată, înțelegerea, blândețea și feminitatea. Rozul este intuitiv și profund arătând sensibilitate și bunătate cu empatia și sensibilitatea lui. Ca și culoare, emană pozitivitate și inspiră speranță. Calmează și liniștește energiile noastre emoționale, alină sentimentele de furie, agresivitate, resentimente, abandon și neglijare. Expunerea la cantități mari de roz poate avea un efect calmant asupra nervilor și crează slăbiciune fizică în oameni.  Expunerea pentru prea mult timp poate avea efectul opus. Rozul te pune în legătură cu eul tău interior. Dacă aveți un prieten care poartă în mod constant haine sau accesorii de această culoare, poate indica nevoia de acceptare, de sprijin și iubire necondiționată! Caută apreciere, respect și admirație. Mereu optimist, strânge în jurul său persoane cu chef de viață. Culoarea roz reprezintă gustul dulce și inocența copilului în noi toți. Este culoarea emoțiilor necomplicate și naivității. O utilizare constantă și exclusivă de roz te poate aduce să devi imatur în gândire și comportament, abandonând responsabilitățile de adult. În sens negativ, poate reprezenta o lipsă de voință de putere, o lipsă de încredere în sine și o lipsă de auto-valoare. Aceasta poate indica un caracter prea emoțional și prea prudent. Prin combinarea cu alte culori, cum ar fi albastru închis, verde închis, negru sau gri, adaugă forță și rafinament.

Gri

O tranziție a doua non-culori, alb și negru, griul este o culoare fără emoții. Este neutră, detașată, imparțială și indecisă. Discretă și rezervată, aceasta nu stimulează, întinerește sau excită. Fiind stabilă și non-afectivă crează sentimentul de calm și relaxare. Griul este dependent și practic. Este culoarea maturității și responsabilității și este asociată cu părul gri la bătrânețe. Nu va fi niciodată lider sau șef pentru că nu dispune de energia necesară. Este plictisitor, monoton și deprimant pe de o parte, și elegant și formal, pe de altă parte; totuși niciodată plin de farmec.

Gri stabilizează și întărește culorile care intră în contact cu acesta. Se armonizează frumos cu tonurile închise, puternice. Prea mult gri creează tristețe și depresie și o tendință de singurătate și izolare. Adăugă mai multă culoare pentru a schimba acest lucru.

 

Help me to grow up!